Цената на тока скача с 10 на сто от 1 юли, когато започва следващият регулационен период. Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, предаде бТВ. Повишението до голяма степен се дължи на необходимостта страната ни да увеличи дела на т. нар. „зелена енергия”.
По думите на Семерджиев България засега се движи по план с изпълняването на целите на ЕС за развитие на електропроизводството от възобновяеми енергийни източници и до 2020 г. ще бъде достигнат делът от 16%, заложен за България.
Това обаче се отразява негативно на джоба на данъкоплатците у нас. По информация на ДКЕВР предстои включване към електроенергийната система на един от най-големите до момента фотоволтаични паркове с мощност 50 мегавата. Събират се данни и за други проекти за производство на енергия от ВЕИ, които трябва да влязат в експлоатация до 1 юли и съответно ще повлияят върху крайната цена на тока, но прогнозата ни за 10-процентно увеличение се запазва.
Ангел Семерджиев коментира и намерението на кабинета да изгради газова централа на мястото на АЕЦ "Белене", подчертавайки, че това е технически възможно, но трябва да бъде и икономически обосновано.
Природният газ ще поевтинеe от 1 юли, но няма конкретна прогноза с колко, тъй като още не са готови данните на "Булгаргаз".