ЧЕЗ обсъди предложението на потребителските организации за финансови преференции за клиентите на компанията, в това число и намаляване цената на електроенергията. Предложението беше повдигнато по време на среща на ЧЕЗ с представители на потребителските организации и Конфедерацията на Работодателите и Индустриалците в България (КРИБ), проведена в сряда (11 януари 2009 г.).

От компанията смятат да обсъдят с Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) възможността за намаляване цената на електроенергията в Западна България от
1 април, ако бъде запазена практиката на тримесечно отчитане на електромерите.
При връщане към едномесечно отчитане, това ще принуди ЧЕЗ да поиска по-висок процент на искано увеличение на цените от 1 юли тази година.

„Отчитането на период по-дълъг от 1 месец е работеща европейска практика, която носи ползи за компаниите и за клиентите им в дългосрочен план. За ЧЕЗ увеличаването на периода на отчитане е една от обективните възможности за намаляване на разходите за дейността и увеличаване на средствата за инвестиции в мрежата за подобряване показателите на качеството и сигурността на доставяната ел.енергия.

Необходимостта от инвестиции в мрежата бе ясно демонстрирана по време на газовата криза в началото на тази година. Разбираме, че за много домакинства в страната наред с качеството е много важна и цената на електроенергията, особено в ситуация на световна икономическа криза. Поради това от ЧЕЗ считаме предложението на потребителските организации за финансови преференции, включително и намаляване цената на електроенергията за възможни в условия на запазване на тримесечното отчитане. Това обаче ще е възможно само, ако компанията не бъде принудена да прави допълнителните разходи, свързани с преминаването към едномесечно отчитане”, коментира Любош Павлас, Регионален мениджър на ЧЕЗ за България.