Скандален клип, показващ недопустимо цинично и заплашително отношение на полицейски началник към задържан, се разпространява от четвъртък в Youtube. Става въпрос за началника на Областната дирекция на полицията в София Николай Николов, известен сред колегите си с цветистия прякор Щангата заради спортните му занимания на младини.

На кадрите ясно се вижда как Николов е седнал зад бюро, а от другата му страна с гръб към камерата прав е застанал млад мъж. Полицаят доста агресивно подканя предполагаемия арестант, който обаче е без белезници, да играе канадска борба с него. "Диалогът" започва с въпрос от страна на Николов: "К'ва канадска борба тренираш ти у Студентски град, бе? Да те почвам ли, казвай?"

Питането му е провокирано от резултата в първия рунд с дясна ръка – 1:0 за полицая. Победеният е видимо притеснен и не отговаря. Тогава Николов явно решава да приложи тънък психологически метод, за да тушира напрежението и предлага на неизвестния мъж: "С лева ръка искаш ли да играеме? Какво с'а? Ама ще те пребия от бой, да знаеш!"

Арестантът се съгласява, след което е наречен "лайнар", с което Николов явно се опитва да подчертае убеждението си, че "съперникът" му лъже за спортните си умения. Кадрите продължават с няколкоминутни уточнения на висок тон къде арестантът трябва да си държи свободната ръка, в каква позиция да е китката му и как трябва да приклекне, за да е на нивото на опонента си.

"А бе, свали си крака долу, бе капут! Аз съм седнал, ако стана прав като тебе, ще те смачкам, разбираш ли?! Ще ти дам един стол да седнеш... Изправи китката! Играеме равни условия... Аз съм съгласен, ти съгласен ли си? Давай старт!", нарежда Николов, след което младият мъж срещу него плахо обяснява, че не може хем да играе, хем да даде старт с другата си ръка.

В крайна сметка в кадър попада любезен служител на реда със сигнална жилетка, типична за пътните полицаи, който предлага услугите си, за да сложи начало на така дългоочаквания от Николов втори рунд. След нова порция разправии за позицията на китката, настоящият шеф на ОДП-София отново взима безапелационна победа.

За да отпразнува очевидното си надмощие, той отново на висок тон нарича "съперника" си "лайнар" и обобщава резултата от срещата: "Тренирал канадска борба в Студентски град?! Бих ли те? 2:0 за мене! Я ела горе аз да ти е.а п.....а майна!"

"Качвай се горе! Отвори стаята, г-н началник, отвори аз да го профилирам малко", обръща се Николов към свой колега, след което продължава беседата със задържания, качвайки се по стълбите: "Нали тренираш канадска борба? Колко е резултатът? 2:0, ясно ли ти е?! Колкото Левски би ЦСКА... Качвай се горе аз да ти... да си поговориме!"

С това видеото завършва, като така и не става ясно кога е заснето. Последната фраза на Николов обаче прави установяването на приблизителната дата на импровизирания спортен празник в полицията малко по-лесно. Причината е, че за последно Левски победи ЦСКА с 2:0 през пролетта на 2009 г. Преди този мач "сините" нямат победа с този резултат над вечния си съперник от 2001 г. Когато обаче мобилни телефони с камери нямаше.

Този момент не е никак маловажен и предвид официалния коментар за филмчето, който Николов направи пред БНР в четвъртък: "Видях го клипа. На клипа се вижда - това съм аз, да. Участвам в канадска борба с едно момче, но не си спомням кога е било и с кой съм играл канадска борба. Като гледам физиономията си съм доста по-слаб от сега, в момента, което е и доста по-млад. Минимум седем години е назад. Категорично виждате в клипа, че играем канадска борба. Дори аз му предлагам старт да даде, условията ги определя, не е задържан, няма белезници, няма удари, няма въобще полицейско насилие. Така като гледам кадрите в клипа, това е от Първо районно."

Николов все пак изрази съжаление за държанието си, като уточни, че клипът най-вероятно е правен докато е бил оперативен работник в Първо РПУ. Той не направи предположение как материалът е попаднал в Youtube, но предвид факта, че снимащият свободно застава пред основните действащи лица и никой от присъстващите не му прави забележка, очевидно Николов е "сготвен" от свой колега. Допълнителен аргумент в тази посока е, че клипът е качен в мрежата от потребител с името aferabg, както се казва и сайт, известен с това, че набляга основно на тиражирането на пикантни слухове и клюки от системата на МВР и родния ъндърграунд.