С 2% е нараснала издръжката на живот през първото тримесечие на 2012 година, а на годишна база с 3,6%. Общата сума на издръжката на един човек в четиричленно домакинство вече е 547,40 лв. на човек. За цялото семейство нужната сума е 2189,60 лв.

Пред БНР директорът на Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ Любен Томев отчете, че има стабилизиране на бедността на ниво около 23%, което е доста висок процент.

Основните фактори, които влияят върху нарастването на издръжката на живот, са новите акцизи върху природния газ за стопански нужди, поскъпването на петрола в световен мащаб, увеличението цената на природния газ и разбира се цените на хранителните стоки, които също бележат значителен ръст от 2,6% през първото тримесечие.

Притеснителното е, че едно от сериозните пера в домакинските бюджети – за осветление, отопление, енергия, са нараснали със 7% на годишна база. Бензин, моторни и смазочни маса – 9,1% само за тримесечието. При бензина това е 12,7% само за 3 месеца, дизеловото гориво – със 7,2%.

Всичко това са разходи, които са второто по значимост перо след хранителните стоки в домакинските бюджети. Това е притеснителното, защото в условия на криза имаме такава сравнително висока инфлация и то цени на стоки и услуги, които касаят средните и дори и бедните българи.

Ако погледнем в годишен разрез – през 2011 г. в следствие точно на тези неблагоприятни тенденции, общият доход на едно лице от домакинство е спаднал в реален израз с 0,9% спрямо 2010 г., средната пенсия е намалила покупателната си способност с 3,1%, минималната пенсия – с 4%, коментира експертът.

Единствено минималната работна заплата запазва покупателната си способност и то благодарение на увеличението от 1 септември миналата година. При средната работна заплата имаме нарастване от 4,4%, но тук отбелязваме структурния ефект, който влияе, т.е. свиването на заетостта, излизането предимно на неквалифицирана работна сила от заетост, което изкуствено повишава средната работна заплата, посочи Томев.

Отчита се и тенденция на спад в промишленото производство. Спада също инвестиционната активност с 2,6%. И износът бележи негативна тенденция. Наблюдава се и продължаващ спад в потреблението – нови 6,4% е намаляло потреблението през февруари. Не е нормално при спадащо потребление да се повишават цените.