Издръжката на един ученик се повишава с 23.6% от следващата година. Това заяви в Пловдив министърът на образованието и науката Даниел Вълчев.

Той участва в национална научно-практическа конференция на тема "Делегираните бюджети" в системата на средното образование.

Министър Вълчев добави, че увеличението на средствата за издръжката на един ученик са заложени в бюджета за 2009 година. Така издръжката ще достигне 1400 лева на ученик.

На срещата участват повече от 350 директори на учебни заведения, съобщи Радио Пловдив.

Гости са кметът на Пловдив Славчо Атанасов, президентът на Европейската асоциация на директорите на училища, експерти от Румъния, Македония, Сърбия и Турция.

 

Вълчев обясни, че бюджетът за образование за следващата година ще бъде увеличен с 380 милиона лева и ще достигне 3 милиарда лева. Според министъра 97 процента от общините са изпълнили делегираните бюджети.

Това показва, че общинската администрация и директорите на училищата се справят добре с тази система на финансиране, добави Даниел Вълчев. Той каза, че средната брутна учителска заплата е достигнала 650 лева.

Даниел Вълчев посочи, че е необходимо до бъдат обсъдени три важни проблема в сферата на средното образование. Това са многото свободни часове на учениците, текучеството на кадрите и особено липсата на преподаватели по чужди езици и информатика, както и ролята на родителите, отбеляза министърът.