В 9:40 часа тази сутрин по вътрешната радиоуредба на СОУ „Христо Ясенов” беше подаден сигнал за предстоящо земетресение. Последваха точни указания към учениците и работещите в гимназията за действията, които трябва да предприемат. След дадения „отбой” учениците бяха изведени, съгласно плана за евакуация,  на безопасно място в двора, далеко от всички сгради.
При проверката се установи, че двама от учениците не са напуснали класните стаи. Веднага към училищната сграда се насочи сан-дружината от ученици и лекарката, където откриха момиче с „изгаряния” по тялото и момче със "счупен крайник". Веднага се пристъпи към оказване на първа помощ.
С това планираното занимание за действие на ръководството, учителите и работниците при бедствия и аварии в СОУ „Христо Ясенов” приключи.
При направената оценка ръководството не констатира нарушения и неправилни действия. Цялото занятие премина в близка до реалната ситуация и наистина всички показаха умения и знания за действие при такива случаи.
При това занятието се пазеше в тайна до последната минута. Целта беше да се провери наистина как ще се реагира при подобни екстремни ситуации.