За поредна година в 9:00 часа тази сутрин, 14 май, беше дадено началото на учебна тревога в СОУ „Христо Ясенов” в Етрополе.
Трябваше да се проиграят спасителни дейности при земетресение и пожар.
След подаване на сигнал за земетресение и пожар, първа в двора на училището пристигна колата на Районното полицейско управление. Учениците от началния курс отреагираха веднага според дадените им указания.
От сградата започнаха да излизат ученици, учители и помощен персонал и бяха отведени на безопасно място.
С пристигане на пожарната, редовите пожарникари и доброволният отряд изградиха шлангова линия и влязоха в сградата, за да проверят за пострадали и останали хора. Оказа се, че двама ученика, момче и момиче са с наранявания на глава и крак.
Съставеният от ученици санитарен отбор за защита при бедствие в гимназията с ръководител Дамяна Петрова и фелдшер Галина Пешева им оказа първа помощ.
След подаден сигнал до Бърза помощ, на третата минута линейката беше в двора на училището и д-р Калмакова подходи съвсем професионално към случаите. Децата бяха вдигнати веднага за болницата.
Беше демонстрирано и гасене на локален пожар с пожарогасител.
Отличната оценка, която даде след занятието инж. Борис Стоев – ССИ ОМПУКиГЗ, беше напълно заслужена. Всичко премина при отлична организация, без излишна паника и суетене. При реални условия такава организация намалява значително броя на пострадалите или загинали хора.
В занятието участваха противопожарен екип към Пожарната в града с ръководител Станислав Маринов Стоянов,  Доброволното формирование с ръководител инж. Борис Стоев, санитарният отбор за защита при бедствие в гимназията с ръководител Дамяна Петрова и фелдшер Галина Пешева.
По-любопитните ученици се струпаха след занятието около пожарната кола и разгледаха с интерес оборудването на машината.