Практическо занятие по гражданска защита в СУ "Хр.Ясенов"
 
След „земетресение” от ІV-та степен по Рихтер на 120 клм западно от София, в СУ „Христо Ясенов” Етрополе възниква пожар.
Директорката на училището Мила Манчева е подала сигнал на тел. 112, след което от РУ на МВР отцепват района. Чрез вътрешна сигнализация, всички ученици са евакуирани на безопасно място на площадката пред общежитието.
Класните ръководители започнаха веднага проверка на поверените им учениците. Оказва се, че трима ученика не са сред евакуираните: по един от І и ІІ етаж на началното училище и от ІV етаж на средното.
Учениците от отбора за защита при бидствия, аварии и катастрофи се отправя незабавно към посочените места. Откриват ги в класните стаи, скрити под чиновете.
Когато ги изведоха на безопасно място при другите ученици се оказа, че на едното от децата има травма на подбедреницата на крака, другото е с изгаряне на подмишницата, а  третото е с охлузна рана на главата. Под ръководството на училищния лекар им се оказва незабавно първа медицинска помощ. Опасност за живота им нямаше.
В това време пожарът се разраства и трябваше да бъде извикана пожарна кола. По най-бързия и натрениран начин пожарникарите построиха гасителна линия до сградата на училището и за кратко време пожарът е увладян.
Заради ранените ученици пристигна и екип на бърза помощ и децата са откарани в местната болница.
А сега, да успокоим читателите.
Занятието, за което ви разказахме, се проведе тази сутрин в гимназията под ръковоството на Борис Стоев – завеждащ-отдел "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации" към Община Етрополе. Направена беше и демонстрация за гасене на пожар с прахов пожарогасител.
То е заложено в годишния план на училището с практическата цел на учениците да си припомнят правилата за защита и начин на поведение при обявяване на предупреждение при земетресение в учебно време.
Включи се и отборът на училището, който спечели първо място в Областния етап от ученическото състезание по "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации" в състав: Виктория Лютакова, Магдалина Николаева, Йоан Радков, Николай Лорен.
Другият отбор, „Млад огнеборец” пък е със завоювано ІІ-ро място в областното състезание в Долна баня. Директорката Мила Манчева им връчи купата и медалите, които са получени по служебен път след състезанието.