Брокери-менте обявяват несъществуващи апартаменти, а след това злоупотребяват със своите клиенти. Това накара Националното сдружение за недвижими имоти да настоява за закон, който да премахне измамниците от пазара.

Около 20% от сделките минават през посредници, които не са способни да проверят дали жилището, което клиентът купува, е безпроблемно. Често това са брокери, които нямат собствен офис и не държат да останат дълго на пазара. Тези, които работят, за да създадат име в бранша, казват, че чуват за злоупотреби и при наемането на жилища.

Пред БТВ от сдружението разкриха няколко начина, по които могат да се разпознаят подобни брокери.

„Когато видите агенция, която е с малко оферти, когато видите, че е със съмнително евтини оферти, често зад нея се крие човек, който е готов да ви обслужи на всяка цена по най-лошия възможен начин", каза Георги Павлов от националното сдружение.
За да не се руши имиджа на всички брокери, експертите в бранша предлагат със закон да се създаде регистър в интернет, където всеки потребител да може да провери дали даден посредник има необходимия образователен ценз и квалификация, за да работи на пазара.