Все повече собственици на недвижими имоти губят домовете си заради дългове, които не могат да изплатят. Частните съдебни изпълнители очакват през следващите години увеличаване на този вид дела, съобщо ТВ7.

На сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители са публикувани всички обяви с имоти, отнети от задлъжнял собственик или фирма. Най-скъпи са бизнес имотите, сред които хотели, предприятия и луксозни вили. Най-купувани са двустайните жилища.

Съдебният изпълнител Георги Дичев разказва, че работата им постоянно се увеличава, като основните причини за това са световната икономическа криза, както и лошата финансова култура на българина. Абсолютното доказателство е историята на мъж, който не желае да покаже лицето си пред камерата, но се съгласи да разкаже как е стигнал до среща със съдия-изпълнител. След като през 2005 г. тегли кредит за жилище, мъжът ипотекира имота за 100 хил. лв.

Сега не може да плаща дълга си, банката му взима апартамента, но той продължава да дължи 50 хил. лв. Сега заедно със съпругата и 5-годишното си дете, мъжът живее на квартира. Казва, че работи по 18 часа на ден и едва успява да смогне с покриването на сметките. Въпреки това намира сили да даде кураж на всички, които като него са в тежко положение.