Световният пазар на софтуер за сигурност бележи ръст. Приходите в сегмента през миналата година възлизат на 17,7 млрд. долара, докато през 2010-та бяха 16,4 млрд. долара, по данни на Gartner.
    

Ръстът се дължи на засиленото търсене на инструменти за ИТ сигурност на потребителско и корпоративно ниво. В азиатско-тихоокеанския регион и Евразия се наблюдава над 10-процентно увеличение на продажбите, в резултат на подобрената икономическа ситуация, която стимулира разгръщане на проекти от нулата.

Икономическата неопределеност в Западна Европа обуславя изоставането на този регион от общия ръст на пазара за сигурност, посочва анализаторската компания.

Лидер на световния пазар за антивируси е Symantec. През 2011 г. компанията постига приходи от 3,65 млрд. долара, което е със 17% повече спрямо предходната година и отрежда 20,6% дял на доставчика.

Според експертите, Symantec продължава да разширява своята сфера на дейност отвъд пределите на традиционния пазар за компютърна защита. Компанията акцентира също върху решения за защита от изтичане на конфиденциална информация (DLP - Data Loss Prevention), продукти за кодиране на данни и резeрвно копиране.

На второ място по приходи от софтуер за сигурност е McAfee, която стана дъщерна компания на Intel в началото на 2011 г. в сделка за 7,68 млрд. долара. Трета е Trend Micro с дял от 6,8%, докато McAfee има 6,9%. Челната петица допълват IBM (5,3%) и EMC (4%).