Българите ще ми благодарят заради промените в Закона за Сребърния фонд, заяви в „Седмицата” на Дарик финансовият министър Симеон Дянков.

Той бе категоричен, че с промените, които ще позволят инвестирането на парите от фонда в държавни ценни книжа, ще го превърне в истински Сребърен фонд, а не във фонд, създаден заради искане на Международния валутен фонд.

„Тя е пак принципна идея. След време хората ще ми благодарят, че съм я предложил, че съм я отстоял, че сме успели в парламента да я прекараме. Така че, тя си върви напред. Няма нищо за отстъпване. Това е много принципна идея. Пише, че има Сребърен фонд, който е за увеличаване с времето на пенсиите на българските граждани. И се пита в момента то работи ли така? Не, не работи така. Аз като питах мои бивши служители на предишния министър Пламен Орешаркси защо са го направили, знаете ли какво ми казаха? Че е дошли МВФ в 2007 г. и казали, че имат притеснения, че правителството на Станишев харчи твърде много. Трябвало някъде да сложат пари. Мислили къде да ги сложат. „Дайте да ги сложим в отделен фонд, но няма да го наричаме фискален фонд, защото това изглежда, че е само заради финансите. Дайте да го наречем за пенсионерите, понеже изглежда социално, звучи добре”, разказа Дянков.

Попитан дали е склонен на отстъпление от идеята, на фона на коментарите против нея, включително отстрана на ЕЦБ, министърът каза: „Минимални аргументи. Вие вече започнахте много да преувеличавате коментарите по Сребърния фонд. Вече сме отстъпили. Аз исках да отидем директно до средното за ЕС от 70%. Просто това показва анализът. Тръгваме от 30%, защото се оказа, че е доста голяма хапка за голяма част от политиците. Но аз съм убеден, че това е правилната политика. И аз съм тук, за да отстоявам правилни политики, които ще са правилни и ще се видят след три-пет години”.

Финансовият министър разкритикува остро и работата на Международния валутен фонд (МВФ), чиито експерти в момента са и в България в рамките на редовната пролетна мисия у нас. Според Дянков Международният валутен фонд е част от проблемите, предизвикали кризата, а не част от решението. Затова финансовият министър е категоричен, че плащането по облигациите следващата година ще бъде финансирано с нов облигационен заем, а не с кредитна линия от МВФ.

„Първо МВФ се търси, когато си закъсал. Ние сме много далеч от закъсали. Ние сме една от трите държави с най-добри финансови резултати в Европа и второ, и за мен по-важно, МВФ показа в последните три-четири доста грешни стъпки в Гърция, в Испания, в самото си мислене какво трябва да се направи, за да се излезе от криза. Така че, не мисля, че нито парите на МВФ са ни необходими, нито пък типът съвети, които са давани на някои от държавите около нас. Относно кризата в Европа МВФ е част от проблема, не част от решението, поне засега. Сега имат нова генерална директорка, моя бивша колежка, френска финансова министърка. Надявам се, че ще се подобрят”, каза още той.

За френския министър на финансите и икономиката Кристин Лагард, която вече около година е на поста, Симеон Дянков коментира: „В тежка организация. Тя се справя доста добре, но решенията бяха взети 2009-2010 г. преди нея от бившия директор, който, както знаете, вече има доста други проблеми, та не му е до спасяването на Гърция”.