Акциите на канадския производител на смартфони RIM паднаха до 8-годишен минимум на борсата в Торонто тази седмица. Сривът идва след анонса на новата мобилна платформа BlackBerry 10.
    

В четвъртък, 3 май, една акция на RIM се търгуваше за $11,91, което е най-ниска стойност от 8 години насам, отбелязва TheVerge.com. В дните преди представянето на новата ОС акциите на RIM бяха поскъпнали до $14,46.

След презентацията на BlackBerry 10 цената на акциите на RIM започна да пада с всеки изминал ден. Не за първи път фондовите пазари реагират негативно на нови продукти, като това се случи дори и с iPhone 4S, който впоследствие се оказа успешен за Apple, припомнят анализаторите.

RIM е в тежък период. Доставчикът на смартфони BlackBerry отчита спад на бизнеса, тъй като не успя да се адаптира навреме към ерата на интернет устройствата.

На фона на стремителния ръст на конкурентите, RIM губи пазарен дял, а все по-чести стават слуховете, че компанията ще бъде погълната. За купувачи се спрягат имената на Microsoft и Samsung, но последната отрече да има интерес към RIM.