На 8 май е открита процедура за институционална акредитация на Международното висше бизнес училище в Ботевград. Тя се извършва от експертна група на Националната агенция за оценяване и акредитация. Групата се състои от професори и доценти от УНСС, Институт за икономически изследвания при БАН, ВТУ „Св. Св.Кирил и Методий”, Велико Търново, РУ „Ангел Кънчев”, Русе, ВСУ „Черноризец Храбър, Варна, студент от ПУ „Паисий Хиляндарски”.
Част от програмата за акредитация на висшето учебно заведение бе и днешната среща на експертната група с негови бивши и настоящи възпитаници от различни бакалавърски и магистърски програми, както и докторанти. В рамките на един час те отговаряха на въпроси, свързани с организацията на учебния процес, провеждането на лекциите и практическите занятия, езиковата подготовка, дейността на Студентския съвет, участието на студенти в научноизследователски задачи, национални и международни научни конференции. 
Студентите изразиха задоволството си от високото ниво на преподаване в МВБУ. Възпитаници на висшето училище, които изучават „Туризъм”, разказаха за изнесените занятия в Хисаря, Старосел и различи туристически агенции. Избралите дистанционна форма на обучение споделиха, че са им предоставени удобни варианти за подготовка по учебните дисциплини, подходящи форми за консултации с преподавателите и че могат от всяка точка на света да си попълнят онлайн изпитния тест.
Студентите не посочиха нито една слабост в планирането и провеждането на учебния процес в МВБУ. „Ако сега пред мен стои въпросът къде да продължа образованието си, ще избера отново Международното висше бизнес училище, защото тук получаваме нужното внимание от страна на преподавателите и администрацията, базата е на ниво и градът е спокоен”, каза един от тях.
Пред комисията по акредитация възпитаниците на МВБУ изразиха мнения, че стажът им трябва да се заплаща и че би било добре в държавните институции да стажуват по-голям брой студенти.
„Удовлетворена съм от срещата си вас. Пожелавам ви винаги да отстоявате позициите си и да намерите своя път към успешната професионална реализация”, каза на финала на срещата проф.д-р Маргарита Атанасова, ръководител на експертната група.
Днес комисията се срещна и с работодатели от Ботевград. Сред тях имаше представители на банки, общината, застрахователни дружества, фирми, културни институции.
Утре /10 май/ комисията по акредитация ще посети Центъра за дистанционно обучение на МВБУ в София. След това ще постави оценка на висшето училище.
До този момент МБВУ е получавало „много добър” и 6-годишен срок на акредитация.