Националният съвет на СДС отхвърли проекта за споразумение за "Синя коалиция" с ДСБ за парламентарните избори догодина. Гласуването приключи с 49 гласа "против" срещу 40 гласа "за" ново споразумение с партията на Иван Костов. Имало е и няколко въздържали се делегати.

Най-върли противници на обединението бяха от СДС-София. В понеделник вечерта столичната организация взе решение да гласува против коалиция, за да се "охврърли страха и лицемерието, прикрити зад формулата "Синя коалиция".

Засега СДС няма да взима решение как ще се явява на парламентарния вот през 2013 г. Темата е отложена за следваща сбирка.
Решението принуди лидерът на СДС Мартин Димитров да подаде оставка, твърди "Труд", като се позовава на информация от членове на Националния съвет. Той е съобщил, че ще остане да работи за партията.

Димитров се бе зарекъл, че ще се оттегли, ако собствената му партия не подкрепи "Синята коалиция". Досегашният лидер е заявил, че очаква сега членовете на Националния съвет на сините, които са били против съюз с Костов, да излязат и да кажат какво ще се прави оттук-нататък.

Мартин Димитров е попитал кой ще носи отговорност, ако СДС получи 1% на следващите парламентарни избори и съответно не влезе в парламента. Ако се окаже обаче, че опозицията на съюза с ДСБ излезе права, той обеща да й ръкопляска.