Елаците-Мед АД започна строежа на нова пречиствателна станция за отпадни руднични води по иновативна за България технология. На 17 май беше направена първата копка на проекта „Изграждането на пречиствателна станция за отпадни води“ на територията на Рудничен комплекс „Елаците”, гр. Етрополе. Проектирането и изграждането на пречиствателната станция е залегнало като мероприятие в „Програмата за опазване и възстановяване на околната среда в района на „Елаците-Мед"’ АД за периода 2010-2014 г“. Проектирането на пречиствателното съоръжение започва с подписването през 2009 г. на споразумение с японската Mitsubishi Materials Techno Corporation (MMTEC), която  оказва техническа помощ при проектирането, изграждането и пускането в експлоатация на станцията. Инвестицията е изцяло частна.
За реализацията на инвестиционното предложение е издадено решение на Министъра на околната среда и водите за преценка необходимостта от оценка на въздействието върху околната среда, а за изграждането на пречиствателното съоръжение -  разрешение за строеж на главния архитект на община Етрополе.
Изграждането на пречиствателната станция е част от комплекса съоръжения за третиране на отпадъчните води на Рудничния комплекс, една част от които вече са изградени. Очаква се със строежа и въвеждането в експлоатация на новата пречиствателната станция трайно да се подобри състоянието на водите в р. Малък Искър и на околната среда в района.
Изпълнението на строителните работи е възложено на „ГЕОСТРОЙ” АД. Предвижда се проектът да бъде завършен до септември 2013 година.
На тържеството, което се проведе на мястото, където започва да се строи пречиствателното съоръжение, присъстваха кметът на Община Етрополе инж. Богомил Георгиев, народният представител от ГЕРБ Емил Димитров, Климентина Денева – главен секретар на Министерството на околната среда и водите, г-н.Тошио Сугиура,   временно изпълняващ длъжността посланик на Япония в България, инж. Стефан Борисов, директор на РИОСВ-София.
Тържеството започна с тържествен водосвет, отслужен от Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил и местни свещеници.
Приветствия и благодарности по повод на предстоящото строителство на пречиствателната станция поднесоха д-р инж. Цоло Вутов,управител на Геотехмин, инж. Добри Цветков,изпълнителен директор на Елаците Мед АД,  народният представител Емил Димитров, кметът инж. Богомил Георгиев, Климентина Денева и представителят на посолството на Япония.  Беше прочетен и поздравителен адрес от президента на японската фирма ММТЕК Йошиаки Инаба.
Д-р инж. Цоло Вутов подари на изпълнителите скулптора на орел, с височина 45 см и широчина с разперени криле близо 1 м, авторска изработка на скулптора Владимир Николов.  Накрая гости, ръководители и изпълнители си направиха снимка за спомен от тържеството.