„Радвам се, че на територията на община Етрополе ще бъде изградено трето пречиствателно съоръжение за отпадъчни води. Малко са кметовете в България, които могат да се похвалят, че в техните общини с миннодобивна дейност имат пречиствателни съоръжения. Като кмет аз се гордея  с това.“


С тези думи кметът на община Етрополе - инж. Владимир Александров, приветства ръководството и екипа на Елаците-Мед, по време на състоялата се на 16-ти януари първа копка на трета пречиствателна станция за отпадъчни води в Рудодобивен комплекс на Елаците-Мед.


Кметът пожела успех в реализацията на инвестиционната програма на дружеството и екологичните проекти.


Преди словата на официалните лица, бе отслужен водосвет от отец Емил Якимов от Етрополския манастир, за здраве на екипа, успех на проекта и безаварийна дейност. По стар български обичай, гостите бяха посрещнати с питка и мед.


На територията на Рудодобивен комплекс на Елаците-Мед бе направена първа копка на обект „Изграждане на нова пречиствателна станция за отпадъчни води“. Проектът е част от мерките, заложени в Програмата на компанията за опазване и възстановяване на околната среда в района на находище „Елаците и стратегията на Група ГЕОТЕХМИН за постигане на още по-добро качество на водите в района на дейността.


В момента рудникът разполага с две пречиствателни станции (ПСОВ). Новата ПСОВ е от модулен тип и ще бъде разположена на площадка в непосредствена близост до съществуващата ПСОВ по технология на Мицубиши Матириълс Текно Корпорейшън (ММТЕС). Избраната технология на EnviroChemie, Германия, предлага ефективно решение за пречистване на повече от един замърсител едновременно. Технологията е основана на химично пречистване с четири вида реагенти, като образуваната утайка се подава към комбиниран модул за финално утаяване и уплътняване. С новата ПСОВ ще се осигури по-добро опазване на водните ресурси на р. Малък Искър в съответствие със законовите изисквания.


„Поставяме началото на проект, част от дългосрочната стратегия на групата, с който целим да постигнем по-високи стандарти в опазването на околната среда. Като компания, отговорна към обществото, Елаците-Мед инвестира и ще продължава да инвестира в проекти за по-чиста природа. Управлението на водите е част от нашата отговорност“, заяви директорът на Рудодобивен комплекс „Елаците“ инж. Васил Шишков.


Инж. Александър Григоров, директор „Околна среда и води“ в дружеството обясни, че технологията за пречистване на новата станция включва високоефективно механично и химично третиране на замърсени води. Той допълни, че това е второто съоръжение в компанията по технология на EnviroChemie.


"Започваме строителството с изграждането на модулно съоръжение с капацитет на пречистване до 100 l/s замърсени води и ще бъде надградено до капацитет 250 l/s. Този проект отново потвърждава нашият ангажимент за спазване на нормите за околната вода и опазване на водите на река Негърщица и река Малък Искър“.


„Преди около две години започнахме този проект с колегите от Група Геотехмин, правихме редица обследвания и обсъждания за най-подходящата технология и съвместно достигнахме до най-доброто решение за региона“, заяви д-р Мария Начева-Шварц, управител на EnviroChemie България. Тя допълни, че избраната технология е съобразена с възможни високи натоварвания при обилни валежи, както и при топенето на сняг. Това ще бъде поредния успешен проект за групата.


В събитието от страна на Група ГЕОТЕХМИН участваха проф. дтн инж. Цоло Вутов, управител на Геотехмин ООД, д-р инж. Иван Вутов, зам.-управител на Геотехмин и председател на СД на Геотрейдинг, инж. Драгомир Драганов, изпълнителен директор на Елаците-Мед АД, г-н Доминик Хамерс, изпълнителен директор на Геотехмин ООД, Емилия Илиева, изпълнителен директор на Геотрейдинг, представителите на строителя Геострой – изпълнителните директори инж. Цветослав Петков и инж. Йордан Йонов, както и други представляващи дружества и директори.


От Община Етрополе присъстваха и заместник кметовете Станка Димитрова и Ивайло Георгиев. На първата копка бяха и представители на РИОСВ-София.


Директорът на Рудодобивния комплекс инж. Васил Шишков даде старт на дейностите с бутилка шампанско, след което строителите на обекта от Геострой направиха символична първа копка с багер.


Строителството на пречиствателната станция ще бъде завършено през 2025 година