Късно снощи президентът Росен Плевнелиев присъства на среща с представители на българската общност в Чикаго - най-голямата в САЩ. Срещата се състоя в залата на един от институтите към Чикагската ботаническа градина.

Той приветства сънародниците ни с думите, че изпълнява едно свое решение - "навсякъде по света да се срещам с българи". Той увери домакините, че се готви нов закон за българите в чужбина, който ще бъде предложен за активно обществено обсъждане, в това число и с българските общности в чужбина, с чиито представители той ще се срещне през ноември в Брюксел. Срещата бе повече от емоционална и продължи по-дълго от очакваното. Емоциите от срещата с българския президент и готовността му да разговаря едва ли не с всеки един от домакините поотделно, не попречиха, а по-вероятно стимулираха въпроси от най-различен характер, в това число и провокативни. Българин, представил се като откривател на човешкия геном, най-настоятелно прикани президента да направи необходимото и да запази за поколенията своя геном "на политик от нов тип". На това Плевнелиев отговори, че "всеки има свободата да решава сам какво да остави след себе си".

Президентът бе попитан и дали е вярно, че премиерът Бойко Борисов едва ли не всеки ден ходел в руското посолство в София. "Изглежда тук имате повече информация от мен", отговори той. "Едно мога да ви кажа със сигурност - България не е и няма да бъде троянски кон на Русия в евроатлантическото пространство". По-късно президентът Росен Плевнелиев присъства на тържество, посветено на 10-годишния юбилей на българското училище в Чикаго "Джон Атанасов".

От днес президентът Росен Плевнелиев ще участва в работата на откриващата се тази вечер българско време среща на най-високо равнище на НАТО. В Чикаго вече пристигнаха и останалите членове на българската делегация за срещата на върха на НАТО - министрите на външните работи и на отбраната Николай Младенов и Аню Ангелов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов.