Задружно българско хоро се изви късно вечерта на 4 март в Европейския парламент в Брюксел, където всичките 18 избраници на България и служителите в институцията и в другите европейски служби се събраха да отбележат националния празник на страната.

Преди да запее Валя Балканска, към събралите се над триста българи се обърнаха представители на всички политически групи. "Радвам се да видя, че  обединени, носим този патриотичен дух, така необходим за нас, българите, когато вече сме пълноправни членове на Европейския съюз.

Ние сме тук, а и нашите деца - бъдещите граждани на ЕС, влизат с основателното национално самочувствие, което приляга на държава с хиляда и триста годишна история", подчерта от името на АЛДЕ евродепутатът Метин Казак. Той изтъкна още, че българите са научили добре историческите уроци на 3-ти март, и че "днес сме заедно и в лошо, и в добро".

В началото на празника всички българи почетоха с едноминутно мълчание паметта на загиналите в трагичния инцидент във влака София-Кардам неотдавна. Час преди това бе приключила мъчителната дискусия, организирана от ирландската евродепутатка Кати Синот със зашлевяващите кадри от стария филм на Би Би Си за децата без родители от дома в русенското село Могилино.

Българските евродепутати от всички групи отново бяха заедно и по съвест и убеждения изразиха възмущението си от ирландската инициатива. Доста коментари, доста нравоучения и доста искрени изказвания се чуха, но аудиторията аплодира думите на младата директорка Иванка Шалапатова на една софийска неправителствена организация:

"Децата не са задния ни двор, а са наша обща грижа". Шалапатова разказа какво е направено за децата с увреждания и за сираците, след като е заснет филмът на Кейт Блюит "Изоставените българчета".