След малко повече от 4 часа дебати българският парламент отпуши пътя на Северна Македония към Европейския съюз.


Решението на НС е по същество френското предложение, с редакциите на ДБ, които пленарната зала одобри. "За" даване на зелена светлина на Скопие по пътя към ЕС гласуваха 170 депутати на ПП, ГЕРБ, ДПС и ДБ.


"Против" бяха 37 парламентаристи от БСП, ИТН, "Възраждане" и двама независими. "Въздържаха се" един депутат от "Продължаваме промяната", още двама независими и 18 народни представители от БСП.


Веднага след вота председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов обяви новата коалиция.


Предложенията на ГЕРБ и ДПС в същата посока - за пускане на Северна Македония в преговорния процес на ЕС, бяха отхвърлени, но получиха подкрепа, съответно от 11 и 8 народдни представители на ДБ.


Тази сутрин проблем с кворума нямаше, след като от ГЕРБ вчера заявиха, че ще се регистрират, за да бъде гласувано вдигането на ветото. Регистрираха се и останалите опозиционни партии, които вчера отсъстваха.


От "Възраждане" поискаха темата, която бе вкарана като първа точка в дневния ред, да отпадне и с аргумента, че "настоящият парламент в този му вид морално и политически е фалирал и не е в състояние да вземе решения, които касаят бъдещето на поколения".


"Да не допускаме решения, които да погребат националния идеал. Българският народ няма да прости национално предателство", предупреди в декларация на парламентарната група лидерът Костадин Костадинов. Предложението за отпадане на точката беше отхвърлено.


"Европейското бъдеще на страните от Западните Балкани е и трябва да бъде приоритет. Българската държава запази последователната си подкрепа за поставяне на начало на преговорния процес на Северна Македония и Албания", заяви Станислав Анастасов, като вносител на предложението на ДПС по френския проект.


"Българският парламент днес НС може да одобри предложения от френското председателство проект на преговорна рамка на започване на преговори", призова той. Така, по думите му, страната получава силна гаранция за спазването на ангажиментите от договора със Скопие. България запазва правото си да не подкрепи подписването на договора, предупреди той, като добави, че началото на преговорите не трябва да се бърка с финалното приемане на Скопие за член на ЕС.


"Приобщаването към европейското семейство е инвестиция в сигурността и стабилността не са в региона, а и очаквано развитие на още по-силни съюзнически връзки със Северна Македония и Албания в рамките на НАТО. Позицията на ДПС по тази тема винаги е била кристално ясна, напомни той.


"ГЕРБ с министър-председател Бойко Борисов сложи подписа си под решението от 2019", напомни за налагането на ветото Десислава Атанасова. "Днес отново ГЕРБ и Бойко Борисов обяви, че дава зелена светлина за европейския път на Северна Македония и Албания", допълни депутатката.


Тя посочи, че ГЕРБ са започнали този процес и те ще го завършат. "Благодаря Ви, колеги от всички парламентарни групи, че застанахте на страната на европейската интеграция на Западните Балкани", каза Атанасова. Тя констатира, че все пак българският парламент е показал, че може да се обединява около важни въпроси.


"От нашата ПГ с убеденост ще гласуват 59 народни представители за това Република Северна Македония и Република Албания да се присъединят към нашето европейско семейство", апелира Атанасова.


"И трите предложения могат с еднаква сила могат да бъдат подкрепени", отбеляза председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов, който също изказа задоволство от обединението на политическите сили в НС. Именно предложението на ДБ за ветото бе прието вчера на заседанието на външната комисия, а тези на ДПС и ГЕРБ бяха отхвърлени.


"Добро е френското предложение", каза Иванов. По думите му реакцията на Скопие, която обяви преговорната рамка за неприемлива, е най-доброто доказателство за защитаване на българския национален интерес в това предложение, посочи депутатът от ДБ.


"Най-силният инструмент за натиск е процесът на преговорите. Няма по-голям инструмент за трансформация от преговорния предприсъединителен процес", успокои той.


"България не вдига ветото, България подсилва силата на своето вето, защото ако РСМ не изпълнява своите ангажименти като кандидат-член на ЕС, ветото, което ще им се прилага, ще бъде със силата на цялото европейско семейство зад България", каза Иванов.


"Като не променят Конституцията, няма да получат членство в ЕС", категоричен беше лидерът на "Да, България", който се опита да убеди скептиците, че няма риск за българския национален интерес.


По време на дебатите се сблъскаха двете позиции, около които се раздели българският парламент - в подкрепа на френското предложение /ПП, ГЕРБ, ДПС, ДБ/ и в твърдото му отхвърляне /БСП, ИТН и "Възраждане"/.


"Ние нямаме време да не бързаме. Френското председателство е онзи прозорец на възможност, от който можем да се възползваме. Той ще се затвори след няколко дни", каза Христо Иванов.


Вдигането на ветото не се вписва в честта на българската нация, опонира Георги Михайлов от БСП.


Президентът да разсекрети стенограмата от заседанието на КСНС, призова лидерът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. 


"Днес е чудесен ден за македонска сватба, булката е Русия, а пък зестрата е в копейки", възкликна по адрес на "Възраждане" депутатът от ПП Искрен Митев.