Японската ТВ компания NHK и няколко големи производители на битова електроника представиха нова платформа за интерактивна телевизия. Системата Hybridcast комбинира стандартна телевизия с достъп до интернет, разкривайки възможности за много нови услуги.

Прототипи на Hybridcast устройства и услуги бяха показани за първи път на изложение, организирано от NHK. В проекта участват още Sony, Toshiba, Panasonic, Sharp и Mitsubishi Electric, които поддържат Hybridcast в модифицирани модели на комерсиално достъпни телевизори.
Технологията Hibrydcast ще даде на японците нов тип телевизионно изживяване


Новата услуга стъпва на платформа, която позволява пускане на HTML5 приложения. Тези мини програми разширяват значително стандартните възможности на телевизора.

За достъп до всички допълнителни функции на Hybridcast са необходими не само телевизор или специално устройство, но и таблет компютър, съобщава diginfo.tv. Така например, ако зрителят гледа програма за пътешествия, той може да види карта, на която е отбелязано мястото, показвано на телевизора. Ако пък гледа викторина, може да участва в нея като самостоятелно отговаря на въпросите на водещия.

Любопитен също така е примерът със спортните състезания, при които зрителят получава информация за играчите в реално време. Достъпни са също функции на допълнена реалност, като над всеки състезател се показват името и основните му данни.

Важно предимство на Hybridcast е фактът, че реализацията на допълнителните информационни услуги може да се извършва не само от ТВ компанията, но и от всеки друг доставчик на услуги, което прави технологията изключително гъвкава. На практика, разработката на съвместими приложения е достъпна за всеки.

NHK обещава да пусне Hybridcast още през следващата година. Технически, услугата ще се доставя както чрез нови смарт телевизори, така и с помощта на специални устройства. Интерес към услугата проявяват и други телевизионни компании в Япония.