8 минути преди часовникът да отброи 12 часа на обяд, телефонно обаждане от заместник министъра на транспорта, Георги Тодоров, проведено от старата телевизионна кула на алея Яворов, разпореди спиране на аналоговия сигнал. Малко след това върху екрана на стар телевизор Опера се появиха бели снежинки.


По този начин бе даден край на аналоговото телевизионно разпространение, което в България експериментално е стартирало през 1954 година, предава репортер на news.bg.


Тодоров заяви, че това е нова ера в телевизионното разпръскване, с която се присъединяваме към дигиталния ТВ ефир.


Председателят на Съвета за електронни медии, Георги Лозанов, посочи, че в близките години, цифровото телевизионно разпръскване ще промени коренно начинът, по който телевизията ще достига до хората.


По думите на шефа на дигиталния разпространител НУРТС, Свилен Попов, вече 96,2% от населението на страната е обхванато от цифров сигнал.


За съжаление обаче много българи ще останат без достъп до цифрова телевизия.


Според председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков, причината е, че мултиплекс операторите имат покритие на цифров сигнал в страната от 95% по население, а останалите 5% от хората ще бъдат "в сянка".


За да се избегне това, се търси най-доброто решение. "Планираме да направим анализ и да предложим решения на Министерски съвет. Трябва да се види какъв е проблемът. Може в някои от населените места да се организира получаване на сигнал по сателитни чинии или по друг начин. Решенията са много", обясни Папазов.