Пушачите остават недосегаеми и след 1 юни, когато влиза в сила пълната забрана за пушене на закрито и на стадиони. Инспекторите могат да налагат глоби, ако пушим в кафене или дискотека, само ако с тях има и полицай. Така, ако хванатият да дими, не иска да даде личната си карта, се намесва и полицаят, пише Република.

В същото време обаче инспекторите ще са около 50-ина за цяла София, при положение, че заведенията са над 2000. Малко са и полицаите. От районните отсега се чудят как да пренасочват хора, които да дебнат пушачите, тъй като бройките по щат не са запълнени.

Вече започна и съгласуването между здравните инспектори и полицията за организирането на хайки от петък по заведенията. Те обаче ще са в определени часове и няма да са постоянни. Причината е, че няма достатъчно хора за постоянен контрол.

Глобите са от 300 до 500 лева, при повторно нарушение запалилият цигара ще отнася до 1000 лв. Забранено е пушенето в забавачки и училища, и на тротоарите около тях. Инспекторите ще следят пуши ли се по време на целия концерт или мач на стадиона. За целта организаторите ще им отпускат безплатно пропуски и служителите на здравния контрол ще стоят до края.

Как точно ще процедират, ако всички присъстващи димят, от РЗИ-тата не казват.