Най-голямото бедствие в страната през последните 20 години не е земетресението в Перник и всички останали, а безотговорното, безхаберно управление на БСП, каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов от парламентарната трибуна.

По повод всичко това, което чувам като политическо говорене, и за входирането на бъдещ проектозакон за възстановяване на щетите при извънредните ситуации – към настоящия момент това интегриране и реакцията на МВР е много по-адекватна.

"Всяко едно действие е свързано и с взаимодействие на компетентните органи”, каза Цветанов.

"В момента оперативните дежурни центрове са единни и действията, които се предприемат, са изцяло кординирани", допълни той.

"В МВР и Министерството на отбраната част от основните неща, които се реализират като политики, са - съответните ведомства да имат информационни системи. Изхарчени са средства, но нямаме нито една от тези системи, с които да сме обезпечили цялата страна", посочи Цветанов.

"В духа на политическото говорене на БСП може би идеята е за устройването на техните политически кадри и техните кабинети", каза Цветанов и припомни закриването на Министерството на извънредните ситуации – „преди – 30 служители в двете министерства, сега – 5 служители в политическия кабинет на МВР”.

"Всичко, което се предприема от правителството, е само в превантивната дейност и бързата реакция при подобни бедствия", подчерта Цветанов.

Цветан Цветанов подчерта, че във връзка с прогнозата за проливни дъждове, са предприети адекватни мерки. "Осигурени са 300 000 чувала, които при необходимост да могат да бъдат използвани за определените реки, които застрашават човешки живот", каза Цветан Цветанов.