По традиция на Първи юни в ОУ “Христо Ботев” в Лопян имат двоен празник – Деня на детето и Патронния празник на училището.
Уважиха го с присъствието си кметът на селото Лако Кръстев, дългогодишният директор на училището Пейо Мирчев, Карина Стейдж - доброволка от Корпуса на мира, бивши учители и дейци на културата, жители на селото, родители на ученици.
С богата  програма  от учениците и от детската градина към нея, беше даден за сетен път урок, че независимо от всичко при упорит и всеотдаен труд могат да се постигнат и определени резултати. Независимо от “материала”, с който работят учителите.
Заради работния ден посетителите не бяха толкова, колкото при други празници и не дошлите могат само да съжаляват.
Празникът започна с химна на училището и внасяне на училищното знаме. След това директорката Мила Манчева  връчи удостоверенията и наградите към тях на отличниците от началния курс, за които днес беше и техния последен учебен ден.
И от където и да го погледнеш, изпълненията на децата бяха добре подбрани и най – важното добре изпълнени.
Песни, танци и рецитал, както обикновено, би казал всеки. Да, но…не, защото имаше доста нови неща от досега показваното – мажоретките, драматизацията на нови приказки, нови бяха и песните, различен от досегашния беше и рециталът за Ботев с привнесения в него възпоменателния списък с имената на падналите за свободата  етрополци и жители на Лопян.
Новото беше и поздравителното слово за празника на безупречен български език от   Карина Стейдж.
Кметът на селото Лако Кръстев също поздрави учениците и колектива с празника на училището.
След тържеството класните ръководители раздадоха документите за завършен клас на учениците от началния курс.