Доставчикът на ИТ услуги CGI Group, базиран в Канада, поглъща европейския системен интегратор Logica за сумата от $2,7 млрд. В допълнение, CGI ще погаси дългове на Logica в размер 515 млн. канадски долара.


CGI ще финансира сделката с пускане на допълнителни 46,7 млн. акции и кредити от няколко канадски банки.

Сделката се реализира при цена на акция на Logica с 59,8% по-висока от пазарната при затваряне на борсата на 30 май и превишава 6,6 пъти печалбата на Logica преди данъци и отчисления (EBITDA) за 12-месечен период.

Очаква се покупката на Logica да повиши печалбата на акция на CGI с 25-30%. В резултат на сливането на персонала и годишните приходи новата компания ще има 2 пъти по-високи показатели от тези на CGI.

Персоналът на компанията ще нарасне до 72 хиляди души, поместени в офиси в 43 страни по света, а годишните приходи ще възлязат на около $9,6 млрд.

Новият CGI ще бъде шестият по големина в света ИТ консултант, след IBM, Accenture, Cap Gemini, Tata Consultancy и Infosys, по оценка на Ройтерс.

Сделката вече е одобрена от борда на директорите на CGI и по план трябва да бъде финализирана през септември 2012 г. след одобрение от акционерите и изпълнение на стандартните процедури. Интеграцията на двете компании се очаква да приключи в рамките на три години.