В хода на операцията, проведена от ГДБОП съвместно със СОБТ, са задържани още седем участници в организирана престъпна група за незаконна банкова дейност, заплахи и насилие спрямо длъжници; наложена им е мярка „задържане за 72 часа”; тримата лидери са под стража след като бяха арестувани в първата фаза на операцията на 31 май

Припомняме, че работата по разследването антимафиотите започнаха след информация от НАП, БНБ , Агенцията по вписванията – Имотен регистър и “Финансово разузнаване” – ДАНС за съмнителни банкови операции, предоставяни и получавани заеми в големи размери, покупко-продажби на недвижими имоти – жилища, гаражи и поземлени имоти. При предприетите оперативни действия в първата фаза на операцията бяха установени главните играчи в престъпната схема, както и част от съучастниците им. За документиране и доказване на практикуваната от тях престъпна дейност в ГДБОП бяха образувани две досъдебни производства. Операцията бе проведена под ръководството на Специализираната прокуратура и на 31 май бяха претърсени десет адреса на територията на София - три жилища и седем заложни къщи, откъдето екипът иззе записи на заповеди, нотариални актове, банкови документи, бележки с отчети и сметки, мобилни телефони, ключове от банкови касети. Намерени бяха 30 000 лв. и около 12 кг златни и сребърни изделия с неизяснен произход. На тримата лидери на организираната престъпна група бяха повдигнати обвинения по чл. 321, вр. с чл. 253 от НК и им бе наложена мярка за неотклонение “задържане под стража”.

Работата по случая продължи с анализ на събраните данни за организираната престъпна група, извършвала тежки престъпления на територията на София и страната - незаконна банкова дейност /лихварство/, заплахи и насилствени действия спрямо длъжници и членове на семействата им. Изяснено е, че потърпевшите са били принуждавани да прехвърлят имотите си на подставени лица, близки до лихварите. Структурата е прикривала незаконната си дейност и легализирала придобитите от нея средства чрез бизнес със заложни къщи.

В процеса на работа разследващите установили и други участници в престъпното сдружение. Те са криминално проявени, прилагали са насилствени действия спрямо длъжници, практикували са незаконна лихварска дейност с предоставени от лидерите на групата средства, разпространявали са и наркотични вещества.

Днес антимафиотите пристъпили към втората фаза на операцията, проведена с участието на служители на СОБТ. В хода на действията са задържани седем участници в групата, шестима от тях са криминално проявени. Те са Г.С./23 г./, регистриран за закана, хулиганство, унищожаване на чуждо имущество, изнудване с имотна облага, нанасяне на средна телесна повреда, отнемане на МПС; О.П./36 г./, известен на органите на реда за отнемане на МПС, нанасяне на средна телесна повреда, хулиганство, съставяне на документи с невярно съдържание, съпротива на органи на властта, кражба, заличаване или подправяне на идентификационен номер на МПС; И.Т./31 г./ има „актив” от грабеж, кражби, причиняване на лека телесна повреда, хулиганство, изнудване с имотна облага, съдействие при връщане на МПС с имотна облага; В.В./25 г./ е регистриран многократно за разпространение на наркотични вещества; В.А./30 г./ е познат на полицията за кражби, отнемане на МПС, хулиганство, закана с убийство, блудство с малолетно лице /задържан в гр. Банско/; Н.Г./32 г./ е известен за кражба и обсебване. Без криминалистическа регистрация досега е само седмият от членовете - Г.С./27 г./.

До момента в хода на процесуално-следствените действия са иззети лаптопи, мобилни телефони, празни бланки на записи на заповеди в полза на фирми, бележници със суми, имена и проценти към тях, списъци с имена и дължими суми, копия на лични карти, синтетична дрога, канабис и 47 незаконно притежавани бойни патрона. Установени са и потърпевши от престъпната дейност на участниците в организираната група, като те и членове на семействата им са били заплашвани, изнудвани и многократно им е нанасян побой.
Седмината са задържани за 72 часа, повдигнати са им обвинения.

Под наблюдението на Специализираната прокуратура продължават действията по разследването за пресичане и документиране на престъпната дейност.