Тримата младежи, които буквално взривиха социалните мрежи със снимка, на която са в неприлични пози с портрети на Левски и български царе, са от турска рап група от село Крушари, област Добрич. Това съобщи лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Той е изпратил сигнал до главния прокурор на България, като го сезира за поредното кощунство с националната ни памет. Искането на "Атака" е да се циганите от снимката да бъдат подведени под отговорност за хулиганство и всяване на религиозна омраза.
Малко по-рано днес стана ясно, че те учат в Професионалната гимназия по транспорт в Добрич. Това съобщи зам.-председателят на ВМРО Костадин Костадинов, който е и общински съветник във Варна. Гимназията носи името на Георги Бенковски, показа проверка от справочниците на учебните заведения в България.
Няма връзка към този момент с директора на училището, но имената на трите момчета от ромски произход вече са установени.

„Още утре ще посетим гимназията, за да изясним причините за гаврата, която тримата са си позволили”, съобщи Костадинов, като уточни, че от ВМРО ще продължат да искат да се вземат мерки за справедливо наказание на поругателите.

От ВМРО още вчера изпратиха писмо до министъра на образованието Сергей Игнатов, в което се настоява за спешна информация как и защо е позволена случката. Войводите искат и незабавна проверка и информация от вътрешния министър за предприетите действия. Според партията подобни сцени са резултат от бездействието на държавата и от общото чувство за безнаказаност, обхванало циганската общност у нас.

По информация на зам.-председателя на ВМРО портретите от снимката са сравнително нови. Такива са били раздадени преди 2-3 години на училища в цялата страна.

Тази вечер ВМРО организира Марш срещу безнаказаната циганска престъпност, който тръгва в 18.30 ч. от ъгъла на булевард „Ломско шосе” и улица „Бели Дунав” в столичния район „Надежда”.