Изследователи от лабораторията на НАСА в Калифорния тестват нов самолет за превоз на пътници. Усъвършенстваният модел AMELIA (Advanced Model for Extreme Lift and Improved Aeroacoustics) има странен дизайн, който съчетава плоско BWB (Blended Wing Body) тяло и опашка от конвенционалните самолети, съобщи на сайта си космическата агенция.
Компютърно генериран модел на новия самолет AMELIA (снимка: НАСА)


Обикновено, BWB самолетите не включват опашки. Тестовете в аеродинамичен тунел дават надежда на НАСА, че AMELIA комбинира успешно двата дизайна. Самолетът е направен от алуминий и стомана и тежи 1133 килограма.

Моделът съчетава функции на самолетите, които проектантите обикновено избягват да комбинират. Благодарение на новия дизайн обаче, самолетът ще може да излита и каца на по-къси писти.

Няколко предизвикателства стоят пред екипа разработчици. Тяхната цел е да направят самолет с по-кратко излитане и кацане, да подобрят горивната ефективност и да намалят авиационния шум, споделя Майкъл Роджърс, ръководител на проекта AMELIA.

Краткото излитане и кацане се нуждае от мощни двигатели, които обаче генерират повече шум. То може да бъде постигната и чрез модифициране на формите на крилата, но това предизвиква по-голямо съпротивление и намалява скоростта или горивната ефективност.

Проектът AMELIA цели да съчетае споменатите три характеристики, като отстрани повечето недостатъци. Първите тестове, проведени в аеродинамичен тунел, дават много данни от сензорите на самолета и надежди на учените от НАСА да постигнат целта си.