Още догодина на Земята, или по точно в небето, ще се появят първите супергерои. Като тези от комиксите. Как? С помощта на раница. Реактивна. Тя е творение на новозеландската компания Martin Aircraft Company. Новата версия на това персонално устройство за вертикално излитане Martin Jetpack се нарича Р12 - т.е. 12-ият поред прототип. Той е и последният, защото през 2014 г. раницата излиза на пазара.


Основното предназначение на Martin Jetpack е при спасителни операции в трудно достъпни места, най-вече в планините. Но, разбира се, всеки ентусиаст, разполагащ с достатъчно средства, ще може да си го купи и да полети в небето. На свои мисии. Изпълнителният директор на компанията Петер Кокер нарича последната версия на устройството "огромна крачка напред". Модифицираната конструкция на двигателя е помогнала да се подобрят производителността и маневреността. Максималната скорост на P12 е 74 км/ч, а работната - 56 км/ч. С пълен резервоар гориво може да летите 30 км в продължение на половин час. Товароподемността на прототипа е 330 кг, но тунелните вентилатори могат да издържат допълнително 50 кг. Това обаче ще повлияе върху височината на полета.


Производителят препоръчва да се лети на височина над 150 м. Това дава достатъчен запас от време да заработят средствата за безопасност, например да се отвори балистичният парашут. Максималната височина, на която може да се издигне човек с тази реактивна раница, е 900 м. Нивото на шум при работа на Martin Jetpack е 95 децибела. По този начин, освен огнеупорния костюм, ботушите и шлема, пилотът трябва да използва и устройство за защита на слуха. Двулитровият бензинов V4 двигател с максимална мощност от 200 к.с. и максимален въртящ момент от 245 Нм тежи само 60 кг.


В повечето страни Martin Jetpack се класифицира като лек летателен апарат. В САЩ обаче той попада в категорията на леките спортни самолети. Затова според американските закони за управлението му е необходима книжка за летец. Производителят на раницата обаче обещава на всички, които смятат да си купят устройството, да преминат летален курс с намаление.


Очаква се първоначалната цена на Martin Jetpack да бъде в рамките на 150-200 хиляди долара. В комплекта влизат също така специални ботуши и огнеупорен костюм. По-късно се планира цената да бъде смъкната на 100 хиляди. Компанията вече приема предварителни поръчки за реактивната раница с аванс от 5000 долара. Официалните продажби на устройството ще започнат в средата на следващата година.