Компютърен спец от Нова Зеландия, осъден за хакерство, мечтае за кариерата на Бил Гейтс. 19-годишният Оуен Уокър стана известен покрай дело, в което беше обвинен за създаване на масивен ботнет.
Различни организации са предлагали работа на хакера, след като властите го арестуваха през миналата година, съобщава mis-asia.com.
Уокър плати 11 хиляди долара глоба и сега се подвизава в малка софтуерна компания. Мечтите му обаче са големи.
Младежът иска да развие собствен бизнес. Той бленува славата на Бил Гейтс – основател и доскорошен ръководител на най-голямата софтуерна компания в света Microsoft.
Известен в мрежата с псевдонима Akill, новозеландецът развива хакерска дейност от 16-годишен. Родителите, макар и да са виждали неговата пристрастеност към компютрите и интернет, не са били наясно с престъпните му деяния.
Когато полицията арестувала Уокър, бащата помислил, че неговият син е прегрешил с порнография.
За щастие на иначе талантливия младеж, съдът е решил да му спести лежането в затвор. От значение за благоприятното решение са били и самопризнанията на Уокър.
Според шефа на отдела за борба с киберпрестъпления на новозеландската полиция, изпращането зад решетките на хакера би довело до формиране на още един закоравял престъпник.