Samsung няма да купува Nokia на този етап. Компанията опроверга появилите се в края на миналата седмица слухове за поглъщане, които повишиха акциите на Nokia пиково с 11%.

Подобна информация има чисто спекулативен характер и не е вярна, гласи изявлението от Samsung, цитирано от Ройтерс.

И този път пазарът реагира мигновено. Акциите на Nokia поевтиняха с 2% след изявлението на Samsung. Миналата седмица се случи обратното – Nokia поскъпна след слух, че корейският гигант иска да я купи.

Финландско издание дори обяви, че двете компании са се споразумели за цената на сделката. Източникът твърди, че Samsung е готов да даде по 5 долара за всяка акция на Nokia, при пазарна цена от $3.

Nokia очаква продажбите на Windows Phone смартфони да я извадят от кризата. Преломният момент ще настъпи към края на настоящата година, уверяват от ръководството на компанията.

Мнозина анализатори също дават оптимистични прогнози за развитието на Windows Phone. Най-смелите прогнози отреждат второ място на мобилната платформа на Microsoft след няколко години, като основен принос за това ще има партньорството с Nokia.

Samsung, от своя страна, е най-големият производител на телефони в момента. Корейската компания е и най-големият доставчик на устройства с Android - мобилната платформа на Google, която доминира на пазара за смартфони.