Прес-съобщение за ПРОЕКТА  "Звън на пеещи камбани нашепва легенда стара за Христовия кръст"- Развитие на туристическите атракции в Община Етрополе, като предпоставка за развитие на регионални туристически продукти

В края на м. април и началото на м. юни бяха подписани договори с изпълнители за извършване на строително-ремонтни дейности по проект "Звън на пеещи камбани нашепва легенда стара за Христовия кръст"- Развитие на туристическите атракции в Община Етрополе, като предпоставка за развитие на регионални туристически продукти". Проектът е финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013г. към МРРБ. Проектът е на стойност 1 188 538.60лв., 85%  - европейско финансиране и  15% - местно съфинансиране.

Предвиждат се дейности за развитие на конкурентноспособен туристически продукт, базиран на културно-исторически обекти  на територията на Общината. Реставрационно-консервационните дейности ще  обхванат „Часовниковата кула”- ключова част от комплекса „Етрополски Христов кръст”. Атракцията включва пет църкви: „Св. Архангел Михаил”, „Св. Георги”, „Св. Параскева”, „Св. Илия”, параклис „Св. Никола” и манастирът „Св. Троица”, които погледнати от високо, са разположени във формата на християнски кръст. В пресечена точка на кръста е разположена „Часовниковата кула”. Ще се извърши почистване на района около Травертиновия водопад, златоносната река и манастира Св. Троица и ще се изградят съоръжения за отдих и почивка. Паралелно  ще се осъществи ремонт на довеждаща до обектите инфраструктура – трасето, свързващо „Часовниковата кула” и църквата „Св. Никола” включващо части от ул.”Христо Ясенов” и бул. „Руски” /дължина 600 метра/. Предвиждат се и дейности  за популяризиране и повишаване качеството на предлаганите туристически услуги в района: организиране на двудневен промоционален тур за туроператори и журналисти; обучение и назначаване на двама професионални екскурзоводи; въвеждане система за мобилен, електронен водач-интерпретатор на пет езика.

Още акценти за реализацията на проекта може да разберете на 20.06.2012 г. /сряда/,  от 15:00 часа, в Мултифункционалната зала на община Етополе, където ще се състои встъпителна пресконференция. Очакваме Ви!

За информация:

Община Етрополе
тел: 0720 68204

адрес: Софийска област, гр. Етрополе, пл. „Девети септември” № 1
web: www.etropolebg.com