Григор Димитров отвори нова страница в кариерата си и в историята на българския тенис като цяло.

Роденият в Хасково талант се класира за полуфинал на турнира в „Куинс клъб" в Лондон, след като победи с 4:6, 6:4, 6:3 южноафриканеца Кевин Андерсън, №9 в основната схема. Така за първи път в историята българин достига до полуфинал на турнир от календара на АТР.

В събота Димитров ще се изправи срещу някой от „старите пушки" - Ксавие Малис (Белгия) или Давид Налбандян (Аржентина), които играят по-късно днес.

Благодарение на успеха Гришо си гарантира 90 точки за ранглистата, както и чек за 26 000 евро. Ако достигне финал, българинът ще има гарантирани 150 точки и 45 000 евро.

„Благодаря на публиката, която остана въпреки дъжда. Надявам се утре да играя още по-добре. Исках да запиша няколко победи преди Уимбълдън. Днес бях готов да се раздам докрай и каквото стане. Мачът бе труден и за двама ни", сподели Гришо след двубоя днес.

Иначе срещата с Андерсън бе прекъсната на два пъти, но това сякаш помогна на ракета №1 на България, тъй като преди паузите той изоставаше в резултата с 4:6, 0:1. Един пробив във втория и два в третия сет обаче гарантираха историческата победа на Димитров!

Турнирът „Куинс клъб" в Лондон е сред любимите места на най-силните играчи в света, които ежегодни избират да се подготвят именно там за предстоящия Уимбълдън. Тази година в Куин участваха шампиона Анди Мъри, финалистът Жо-Вилфред Цонга, 4-кратните носители на трофея Анди Родик и Лейтън Хюит. Всички те обаче отпаднаха още в първите два кръга!