Президентът Росен Плевнелиев налага вето върху промените в Закона за горите, научи БТВ.

Аргументите за решението на държавния глава се очакват в следващите часове.

Това беше едно от основните искания на протестиращите природозащитници, които вчера отново блокираха кръстовища и булеварди в централната част на столицата.

Засиленото полицейско присъствие на вчерашния протест не позволи на екоактивистите да спрат движението през „Орлов мост”. Затова те се отправиха към президентството, където искаха да споделят на глас исканията си към държавния глава.

Плътен полицейски кордон обаче не им позволи да стигнат до сградата на „Дондуков” 2 и своеобразното шествие се върна отново към езерото „Ариана”.

На среща вчера между протестиращи неправителствени организации и представители на правителството, с участието на премиера Бойко Борисов, беше постигната договореност по три от четирите основни спорни постановки в изменения Закон за горите. Единият от въпросите е свързан с разрешителния режим за сеч до 20 декара без устройствен план. Постигнато беше и споразумение корекциите на речните корита да не засягат ценни видове. Страните се договориха плановата сеч в горските територии да не надхвърля прираста на гората.

Едно от основните искания на природозащитниците остава това, за което управляващите не можаха да се споразумеят с екоактивистите – премахването на изискването за промяна в предназначението на терените от Държавния горски фонд при изграждането на спортни съоръжения. Засега няма консенсус дали да има промяна в предназначението на горски територии при строеж на ски писти и влекове.