Вампирът, открит в Созопол, който е на 700 години, най-вероятно е бил пират на име Кривич. Това каза пред bTV проф. Божидар Димитров. Категорични доказателства за самоличността на вампира няма, защото няма и надгробен надпис.

Историческата логика, обаче, кара професорът да търси в хрониките недолюбван мъж от Созопол. По времето, когато вампирът трябва да е живял Кривич е бил управител на града и бил намразен, защото не е допуснал помощен византийски отряд в битка срещу Генуа. В резултат Созопол бил разрушен от генуезците, пише Труд.



Вампирът е като неправилно утилизиран снаряд. Тази метафора използва днес проф. Божидар Димитров, когато обясни, че става дума само за мъжкия екземпляр, открит заедно с женски. Директорът на НИМ посочи, че вампирът не е точно вампир, а кандидат-вампир.

Останките лежали със забит кол в сърцето или по-точно крипт. Това е сурово желязо, получено веднага след ставането на рудата, обясни подробно проф. Димитров.

Използван е този метод, защото явно е имало нужда вампирът да бъде обезвреден бързо. Проф. Димитров посочи, че вампирите представляват голяма част от българската митология и частност демонологията, която предшества дори Християнството. Според вярванията на хората душите на добрите отивали в небесното царство, но на лошите е било нуждо да се прободат сърцата с железен или в краен случай с дървен кол.

Мъжкият вампир е по-добре запазен от женския. Вторият е с по-фина костна структура и разрушения, които не позволяват по-нататъшни научни открития.