Скандали и подозрения в манипулации разтърсиха НДСВ ден преди Шестия конгрес на партията днес. Царистите са разделени на два основни лагера - юпитата и експертите стоят зад великденчето Любка Качакова.

Очаква се тя да е основният конкурент на бившия социален министър и настоящ председател на партията Христина Христова. Обвиненията срещу нея са, че наблягала само на думата „стабилност" от абревиатурата на партията, а за „възход" въобще не мислела, пише в. „Преса”. „В последните 3 г., откакто лидер е Христова, се „стабилизирахме" на около 1%", иронично отбеляза Владимир Каролев. Днес той ще поиска в устава да се запише, че „зайците" с партиен стаж, по-малък от шест месеца, не могат да са делегати на конгреса.

„Заварих партията с 1% одобрение през 2008 г. Социологическите изследвания ни подценяват. На избори резултатите ни са винаги по-високи." Така Христова отговори на обвиненията, че е капсулирала подкрепата за организацията. Нейни противници разказаха как са били провалени областни конференции, за да се подберат правилните хора за конгреса. Във Велико Търново например в деня на конференцията старите царисти заварили клуб; заключен с оправданието, че валяло. На следващия ден хора на Христова се събрали тайно, за да излъчат подходящите делегати. Докато жълтите спорят кой да води партията в Шумен, ключови лица, сред които дългогодишният координатор Даниела Русева решиха да минат в редиците на Кунева.

Шестият редовен конгрес на НДСВ ще се проведе днес, в зала 3 на НДК в София от 10.30 часа, съобщиха от партията. Над 800 делегати ще работят върху дневния ред на форума, който включва:
1. Отчет на дейността на Централните органи на НДСВ
2. Промяна на устава на НДСВ
3. Избор на Централни органи на НДСВ
4. Приемане на политическа визия за дейността на НДСВ
Издигнатите кандидатури за председател на партията са три – на сегашния председател Христина Христова, на председателя на Контролния съвет Минчо Спасов и на столичния общински съветник на НДСВ Любка Качакова.
Конгресите на НДСВ се провеждат на три години, както е определено в устава на партията.