Преди минути получихме по пощата на сайта съобщението, че се спира производствената дейност на бившата кожарска фабрика в Етрополе, в което се казва дословно:

Със Заповед на Директора на РИОСВ - София, експерти от екоинспекцията съвместно с представители на Областна администрация - Софийска област и община Етрополе,  спряха производствената дейност на „Евроледър“ ЕАД, предприятие за първична обработка на сурови кожи в град Етрополе.
На предприятието са извършвани многобройни проверки, на които са констатирани редица нарушения. Производствената дейност на „Евроледър“ ЕАД бе спряна на 19.06.2012 г. ,  чрез принудително извеждане от експлоатация и пломбиране на барабаните за първична обработка на свински и телешки кожи, разположени в цех „Мокра обработка“.
Производствената база, стопанисвана от „Евроледър“ ЕАД, е с Пречиствателна станция за отпадни води, която не е работила в технологичен режим за пречистване на производствените отпадъчни води, вследствие на което е налице замърсяване на р. Малък Искър. Всички отпадъци, генерирани от дейността на „Евроледър“ ЕАД се съхраняват на обособена площадка, като са смесени и разпръснати на цялата й територия. Липсват кодове, наименования и съдове за съхраняването им. Площадката е на открито и не е бетонирана. 
Други констатирани нарушения са свързани с неспазване изискванията на Наредбата за третиране и транспортиране на производствени и опасни отпадъци и Наредбата за реда и начина за съхранение на опасни химични вещества и смеси, което е предпоставка за увреждане или риск за компонентите на околната среда, както и човешкото здраве.