Криминално проявен бракониер нападна горски служител, негов съучастник симулира огнестрелна рана в опит да го прикрие, съобщиха от Областната дирекция на МВР-София.

Снощи около 20.00 часа трима служители на държавно горско стопанство-Самоков подали сигнал в полицията, че в местността “Кокошката” в землището на с. Шипочане са спипали група роми в момент на незаконна сеч и са задържали две каруци с дървесина. Бракониерите значително надвишавали по численост горските надзиратели, а някои от тях оказвали и яростна съпротива, което наложило намесата и на полицаите. Когато пристигнали на мястото на инцидента униформените установили, че докато опитвал да се измъкне от органите на реда Т.В.- “Пиже” ударил единият горски надзирател, разбил носа му, след което избягал. Каруците с дървесина били иззети, а всички участници в среднощния екшън доведени в районното за изясняване на случая. По време на разпитите ромите упорито отричали, че Пиже е ударил горския, а набедили за това друг с прякор “Кьоравия”, като всички полагали неимоверни усилия да оневинят “другаря” си. 39- годишният Т.В. от Самоков е регистриран за хулиганство, оказване на съпротива срещу органите на реда, взломна кражба и престъпления срещу горския фонд, осъждан. След като им били снети обяснения всички били освободени. Около полунощ в районното управление дошъл друг мъж, който твърдял, че е видял как докато се опитвали да ги задържат един от горските служители е стрелял по 26- годишния Я.К. Полицейски екип незабавно издирил въпросния Я.К., който първоначално не желаел да дойде в районното управление, но след дълги увещания най- накрая склонил. Мъжът представил медицинско свидетелство, удостоверяващо, че в десния му глезен са установени няколко сачми. Противоречия в показанията му накарали полицаите да се усъмнят в тяхната достоверност и в присъствието на районен прокурор “пострадалият” бил отведен за повторен медицински преглед, при който се установило, че раната на глезена е от по- стара дата. След като бил разобличен мъжът заявил, че е чул изстрел, но не е бил насочен към него. С протокол за доброволно предаване са иззети оръжията на горските стражари.

По случая е образувано досъдебно производство. Разследващият екип продължава работата по пълното изясняване и документиране на случая.