Днес църквата чества паметта на двамата Христови апостоли Петър и Павел.
Петър, беден рибар от град Витсаида край Генисаретското езеро, е един от първите ученици на Христос и един от преданите му последователи.
Павел, роден в Тарс, Киликия, първоначално изповядва юдейската религия и е сред гонителите на християните. На път за Дамаск той е ослепен от видение на Господа.
Завеждат го обратно в града, където след три дни е изцерен по чудо. От яростен противник става най-ревностен разпространител на Христовото учение.
През 67 година, заедно със сподвижника му Петър, са разпнати на кръст от император Нерон в Рим.
На Петровден се принася жертвено животно в чест на светеца - обикновено се коли "петровско пиле". Обредната трапеза включва: пиле с ориз, пиле яхния с джанки, баница със сирене.  
Рано сутринта жените носят в черквата колак и ранни ябълки - петровки.
Осветени от свещеника, те носят здраве. Според народните вярвания Свети Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая.
Днес имен ден празнуват: Петър, Павел, Камен, Петя, Павлина, Полина, Денчо, Петра,   Петраки, Петрачко, Петрана, Петрун, Петруна, Пенчо, Пенка, Пеню, Камен, Апостол, Малчо, Цоло.  
Днес е и празник на Белоградчик, Етрополе, Лясковец, Павликени и Своге, както и на българските занаятчии.