Днес отбелязваме националния празник на България. Навършват се 137 години от Освобождението на страната ни от турско робство


На 3-ти март през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и тогавашната Османска империя, с което се слага край на Руско-турската война, започнала през 1877 г. и се поставя началото на Третата българска държава.
През 1890 г. 3-ти март е обявен за Национален празник.
След близо 500 години под турско робство, 70-те години на 19 в. и учредяването на българската епархия през 1870 г., поставят началото на решителното освободително движение. В Букурещ е формиран Български революционен централен комитет, начело с Васил Левски, който започва подготовка за въстанията срещу османската власт в България.
На 24 април 1877 г. в Кишинев е издаден манифест на император Александър II, с който Русия обявява война на Османската империя. Руската армия се командва лично от императора. Една от най-значимите битки, прославена и в родната ни литература е Шипченската епопея. Ордите на Сюлейман паша е трябвало да разбият частите за прикритие, укрепели се по стръмнините на връх Шипка, за да може турската войска да пробие в Северна България.
Цялото българско опълчение е в рамките на предния отряд. Паметната битка, отразена във Вазовото стихотворение от „Епопея на забравените" остава завинаги част от българското самосъзнание.
През 1878 г. по силата на международен акт е възстановена българската държава. За първи път денят на Освобождението е отбелязан през 1880 г. Десет години по-късно 3-ти март е обявен за Национален празник на Република България.
Националният ни празник ще бъде отбелязан подобаващо и в Етрополе. Като град, който е допринесъл за Освобождението на България, днешните му потомци отбелязват по подобаващ начин усилията саможертвата на предците ни.


Програмата предвижда:


Денят  3 март 2015 г. е обявен за Ден на отворените врати в Исторически музей-гр. Етрополе.
Освен това от:
10:30 часа – Изпълнения на Младежки духов оркестър - гр. Етрополе
Място: Централен площад
11:00 часа - Тържествено вдигане на Националното знаме на РБългария
Място: Централен площад
11:10 часа – Панихида при Паметник на загиналите във войните етрополци
11:15 часа - Поднасяне  цветя и венци пред Паметника на загиналите във войните етрополци
11:20 часа – Празнично слово на Кмета на община Етрополе
Място: Голям салон на НЧ „Т. Пеев-1871”
11:25 часа – Празничен концерт-спектакъл,  с участието на самодейни колективи  при НЧ „Т. Пеев-1871”, СОУ „Хр. Ясенов”, Детските градини и РК „Традиция” 
Място: Голям салон на НЧ „Т. Пеев-1871”
Честит Празник!


Снимката е от архива на сайта