Допускаме 98 процента, че случаят с влака София – Кардам е диверсия – атентат, заяви я интервю за БТВ експертът по сигурността и тероризма проф. Юли Абаджиев.

Според него, има много факти и данни, които говорят, че може би има т. нар. черен терор – без да бъдат предупредени медиите. Смехотворно е да се каже, че пожарът е вследствие на горящо перде или запалена цигара. Версията е за две ядра, които са в двата вагона – кушет- и спалния вагон, където е станало запалването. Може да е имало разлика от една минута, каза още той.

Коментирайки показани кадри от горящия влак, проф. Абаджиев посочи, че все едно целият влак е намазан с напалм. За седем минути е стигнал апогеят на пожара, а в подобни случаи апогеят е между 15 и 20 мин. Това показва силна температура, която всмуква навътре и огъва вагона, каза още той и добави, че все пак следствието ще покаже атентат ли е или не.

Много е важно да се проведе качествено и бързо следствие, заяви ген. Васил Василев, парламентарен съветник по вътрешна сигурност. Той посочи, че също така е важна и противопожарната експертиза, за да се разбере кой материал е донесъл тези поражения. Той допусна, че цялата истина може би ще се разкрие, когато има задържани хора.