Лекарите и учителите получават по-ниски заплати дори от сервитьорите, доказа статистика на интернет портала jobtiger.bg, цитирана от вестник „Стандарт". Преподаватели се търсят срещу 550 лв. средна заплата. В болничния сектор предлаганото възнаграждение пък пада до рекордно ниските 500 лв. на месец.

Най-добре платени в момента са инженери, IT специалисти и архитекти.

Компютърните дизайнери си заработват средно по 1300 лв. на месец без бонусите. Специалистите по софтуер също се наемат средно срещу 1350 лв.

По-ниски са предлаганите възнаграждения за хардуерните инженери - едва 900 лв. Специалистите по информационни технологии и интернет пък се цанят на работа за около 1200 лв. месечно.

На архитектите обаче се предлага повече. Средните заплати се движат около 1300 лв.

Предложенията към строителите пък са за възнаграждения от хилядарка месечно. Работодателите търсят под дърво и камък и инженери.

Заплатите на дефицитните в последно време специалисти не падат под 1100 лв. Около хилядарка предлагат и застрахователните дружества, които си търсят брокери. С такива заплати примамват бъдещите си служители и фирмите за маркетинг и реклама. По 900 лв. средно заработват брокерите на недвижими имоти, както и специалисти по човешки ресурси.

Около 800 лв. месечно е предлаганата заплата в производствения сектор, в сферата на изкуството и развлеченията. Счетоводителите също се изкушават с оферти средно за 760 лв. Същата заплата е отредена и за банковите специалисти.

Около 800 лв. се предлагат на масажистите, рехабилитаторите и фитнес инструкторите. Веднага след тях се нареждат продавач-консултантите. Заради голямото текучество на персонал в сектора средната предлагана заплата в бранша е 720 лв., въпреки че работата не изисква висше образование или особена квалификация.

По-малко изкарват шофьорите - около 700 лв. на месец. Срещу толкова се наемат и електротехниците.