Конфликт между дежурния охранител в столичният дом за деца, лишени от родителски грижи "Асен Златаров" и 17-годишен младеж, настанен в дома, е възникнал вчера в късния след обяд, съобщиха за БТА от Столичната община.

След запознаване със ситуацията на място кметът на София Йорданка Фандъкова е поискала санкции и освобождаване на длъжностите лица от охранителната фирма, участвали в инцидента. Според предварителната информация младежът и охранителят са се спречкали и охранителят от "АСО Пирели" е повикал помощ чрез паник-бутон. При пристигането на мобилния екип е употребена сила и помощни средства към възпитаника на дома, за да се разтърват двете страни. Момчето е било закарано в "Пирогов", където след преглед е освободено още снощи. Установено е, че охранителят в дома е бил на работа, употребил алкохол.

Кметът на София Йорданка Фандъкова се е запознала със ситуацията на място, като е поискала да се прегледат записите от видеонаблюдението, както и да се подготви подробен доклад за причините, довели до инцидента. Освен това Фандъкова е поискала да бъдат освободени и служителите на охранителната фирма, които са участвали в инцидента. По случая работи и Второ РУП, където непосредствено след инцидента е подаден сигнал от възпитател в дома.

Домът нашумя след като две деца в него бяха заразени със СПИН.