Висшият съдебен съвет (ВСС) уволни дисциплинарно съдия Мирослава Тодорова. Това е второто дисциплинарно дело срещу Тодорова, образувано за по-малко от година, този път по предложение на петима членове на ВСС - Пламен Стоилов, Иван Колев, Теодора Нинова, Вельо Велев и Кирил Гогев.

Основанието за образуването му е системно неспазване на сроковете за написване на мотивите на три дела. Главният прокурор Борис Велчев и председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев отказаха да коментират защо Тодорова е уволнена. Мирослава Тодорова е председател на Съюза на съдиите в България.

С днешното си решение Висшият съдебен съвет освободи Мирослава Тодорова дисциплинарно, в прието наказание по чл. 308, ал. 1, т. 6 от Закона за съдебната власт, поради допуснати от нея нарушения по чл. 307, ал. 4, т. 1-4 от Закона за съдебната власт. Това каза на брифинг Божидар Сукнаров, член на Висшия съдебен съвет (ВСС), който е участвал в дисциплинарния състав, предложил уволнението на съдия Мирослава Тодорова, заедно с Димитър Фикиин и Светла Данова.

Тодорова е уволнена с 19 гласа „за”, 3 гласа „против” и два гласа „въздържал се”.

Сукнаров посочи, че Анелия Мингова е предложила наказанието да не бъде най-тежкото, а да бъде понижаване в ранг или длъжност.
„Това не беше възприето от съвета, поради което не беше подложено на гласуване”, каза Сукнаров.

Най-съществените нарушения на Тодорова са забавяне на изготвянето на мотивите по три наказателни дела, по които тя е била председател на съдебния състав. По едното от делата е обявена присъдата, а мотивите по делото са изготвени 4 години 8 месеца и 9 дни по-късно. По закон мотивите по наказателните дела от общ характер следва да се изготвят веднага, а изключения се допускат до един месец, когато има правна сложност, каза Сукнаров. Той посочи, че този срок в закона е инструктивен, защото понякога има трудности.

Забавянето на мотивите по наказателни дела от страна на съдия Мирослава Тодорова разклаща доверието към цялата съдебна система, каза още Божидар Сукнаров. Едно забавяне на мотивите с 4 години 8 месеца и толкова дни, е довело до един много сериозен друг резултат – изтекла е абсолютната давност. Така лицето, което е било признато за виновно по това наказателно дело от общ характер, отивайки във втората инстанция по протест на прокурора, и по жалба на осъдения, защото е имало и оправдани лица, Апелативният съд като въззивна инстанция, е прекратил производството по делото, поради изтекла абсолютна давност. Това е негово задължение, каза Сукнаров.

„Така едно лице, което, според първата инстанция с председател колежката Тодорова е признато за виновно, това лице поради забавянето на мотивите, е избегнало наказателната отговорност, която предвижда Наказателният кодекс за извършеното от него престъпление”, обясни Сукнаров.

„Следващото дело е забавено от Тодорова с около три години и последното с около две. Не е изтекла давността по тези дела, но е предизвикан обществен интерес в пресата, където имаше сериозни критични материали поради това, че подсъдимите по делото са лишени от възможността в продължение на 2-3 години да обжалват постановените против тях съдебни актове”, посочи Сукнаров. Ние приехме, че това разклаща доверието към цялата съдебна система и има нарушение на етичните правила от страна на Мирослава Тодорова на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, каза още Сукнаров.

В Пловдивския районен съд продължава делото за клевета, което председателят на Съюза на съдиите в България заведе срещу министъра на вътрешните работи.

Делото срещу Цветан Цветанов беше прехвърлено в Пловдив с решене на Върховния касационен съд, тъй като Мирослава Тодорова е съдия в Софийския градски съд, където то трябваше да бъде разгледано.