Силно земетресение е регистрирано в столицата в 15.52 ч.

По първоначална информация, трусът е бил с магнитуд 4,2 по скалата на Рихтер. Данните на Европейския сеизмологичен център посочиха, че силата на труса е била 4,5. Кметът на София Йорданка Фандъкова е провела разговор с директора на Геофизичния институт на БАН проф. Николай Милошев. Той цитира данни на института, според които земетресението е било с магнитуд 4.2 и епицентър Перник.

Земетресението е усетено не само в София и Перник, но и в Пловдив, Пазарджик, Кюстендил, Монтана и Плевен.

По информация на Геофизическия институт към Българската академия на науките, трусът е бил с епицентър на 7 км североизточно от Перник и на 20 км западно от София, епицентърът е на дълбочина 10 км., като първоначалната информация бе за 5 км.

На дежурните телефони на Столична община няма подадени сигнали за щети или пострадали хора.

В източната част на Перник има сгради с паднали вследствие на земетресението комини, както и поне една такава сграда в центъра, но градът е спокоен, съобщи БТВ. Пернишкият кмет Росица Янакиева заяви, че земният трус е бил усетен най-силно в селата Мещица и Витановци. "Трусът е бил вертикален. В населените места, които са към село Мещица, хората са излезли навън. Трусът е бил усетен доста сериозно. На този етап нямаме сигнали за щети", каза още Янакиева.

В Перник полицейски коли вече обхождат града, за да информират хората, че няма опасност след труса, съобщи БНР.

Възможно е през следващите часове да има вторични трусове с по-малка сила.

Силно земетресение с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер беше усетено в България на 22 май. Трусът бе регистриран в 3 ч. след полунощ, на 10 км запад - югозапад от Перник, в района на Рударци. Епицентърът е бил с дълбочина 10 км в земната кора.