Небивалите горещини доведоха до обявяването за днес на червен код в три области на страната - Плевенска, Русенска и Великотърновска. Там живакът на термометрите ще стигне отметката 43 градуса.
Оранжевият код е в сила за 25 области в страната, където температурата ще бъде между 38 и 42 градуса. В София температурата ще бъде 38°-39°, уточниха от НИМХ.
Медиците съветват да се избягва излизането навън между 10 и 19 часа, както и да се излагате веднага на слънце, ако сте били на климатик. Рязката смята на температурите е опасна за деца, възрастни и хора със сърдечно-съдови заболявания.
Ще духа слаб вятър от юг, след пладне в Източна България - от югоизток. Около полунощ срещу понеделник в северозападните райони вятърът ще се ориентира от северозапад и с него в страната ще започне да прониква хладен въздух.
Над планините ще бъде слънчево и много топло. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 33°, а на 2000 метра около 24°. Ще се появи и усили вятърът от югозапад, като по откритите части ще бъде умерен.
По Черноморието ще бъде слънчево. След пладне ще духа до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 32°-34°. Температурата на морската вода е 24°-28°. Вълнението на морето ще бъде слабо.