Тържеството по повод 175 години от рождението на Апостола започна с рецитал на ученици от ОУ „Васил Левски” – Ботевград. Слово за живота и делото на Васил Левски произнесе Петко Маринов, директор на учебното заведение.
„Всяко наше връщане към Апостола е равнозначно на свещенодействие. Така ще бъде винаги, докато има българи и България. Името и делото му са станали символ на всичко най-възвишено, най-българско в нашата 13-вековна история. Това е особено ясно сега, когато се навършват 175 години от рождението на великия Апостол. Тази годишнина е повод да издигнем поглед към най-високия връх на героичното ни минало не само, за да му се поклоним, но и да огледаме нашето съвремие, за да преценим доколко и как трябва да следваме неговите завети”, се казва в част от словото. Петко Маринов припомни едно от посланията на Апостола до неговите съратници, а то е: „Да работим много, но и да работим умно.”. Така той си остава в най-широкия смисъл на думата Апостол, вдъхновител на най-чисти пориви и най-облагородяващи чувства. Поколения след поколения се сменят, но той ще съществува във всяко поотделно, съвременник на всички възрасти и на всички епохи. Все същият в ниманалото и днес, и в безкрайните перспективи на бъдещето.  
В знак на преклонение, уважение и признателност цветя и венци пред паметника на великия син на България поднесоха: кметът община Ботевград Георги Георгиев, депутатът Даниел Георгиев, председателят на ОбС Йорданка Лалчева, директори на учебни заведения, представители на общински фирми, културни институции, партийни и неправителствени организации, граждани.