От учебната 2012/2013 година в Международното висше бизнес училище в Ботевград стартира нова бакалавърска програма - „Маркетинг и комуникации”, предназначена за развитие на умения и знания във взаимосвързани области като маркетинга и комуникациите.
Програмата предлага широк кръг от общи умения за търговско предлагане на пазара, анализ, формулирането на стратегията и изпълнението, както и управление на човешките ресурси. Обхвата на обучението включва области като мултимедийна реклама, връзки с обществеността, насърчаване на продажбите, лични продажби, интернет маркетинг и реклама.
Фокусът е върху подготовката на студентите за работа в управлението на рекламни агенции и агенции за връзки с обществеността, както и пазарното им позициониране в рамките на blue chip company.
Избирайки тази бакалавърска програма, студентите ще могат да разберат как компаниите успяват да се развиват успешно на динамичния международен пазар. Ще придобият знания за: съвременните икономически теории; управленските теории и практики; информационни и комуникационни технологии; общи правни проблеми и защита на потребителите; теориите за потребителското поведение; необходимостта и начините за провеждане на маркетингови проучвания и икономическите процеси и пазарните възможности, които членството на България в ЕС създава.
Заедно с това ще придобият и практически умения за: маркетингово планиране с цел избор на целеви пазар и подходящ маркетинг микс; изработване на онлайн и офлайн комуникационни решения; разработване на стратегия за интернационализация на бизнеса; осъществяване на международни маркетингови проучвания и анализиране на техните резултати, за да намалят риска при вземането на управленски решения.
Преподавателският състав на програмата е подбран от водещи образователни и изследователски организации в страната и чужбина.
Продължителност на програмата е 8 семестъра.
Програмата е предназначена за подготовка на бакалаври с широкопрофилна подготовка в областта на маркетинга и маркетинг управлението, които успешно могат да работят във всички сектори на националната икономика, държавния сектор и неправителствените организации.