Директорите на всички основни училища в Община Ботевград са внесли в общинската администрация мотивирани искания за разкриване на общо 32 маломерни паралелки през новата учебна година. За сравнение – през 2011 година бяха разкрити 27 такива паралелки. Само по една паралелка /за 8 клас/ под норматива ще бъде разкрита в ОУ „Н.Й.Вапцаров” и учебните заведения в Литаково и Врачеш. Две маломерни паралелки /за 5 и 8 клас/ ще бъдат разкрити в ОУ „В.Левски”, Ботевград, и четири / за 3 и 5 клас, и две за 4-ти клас/ в ОУ „Св.Св.Кирил и Методий” – Ботевград.
Разликата между норматива за минимален брой и действителния брой е общо 156 ученици. За обезпечаване на учебния процес в училищата с маломерни паралелки общината ще трябва да осигури 199 992 лева от собствени приходи, които ще покрият разликата между норматива за минимален прием и действителния брой на учениците.
Функционирането на паралелки с численост на учениците под минималния брой /16 ученици за паралелки от 1 до 4 клас и 18 ученици за паралелки от 5 до 12 клас/ е обусловено от редица фактори – демографски особеност, близостта на населените места до общинския център /града/, желанията на родителите за чуждоезиково обучение на децата им и други. Това се посочва в докладната до ОбС за отпускане на средствата, необходими за обезпечаване на учебния процес в училищата, които ще разкрият паралелки под норматива.